Kuchnia czterech kultur
Kaczka z pomarańczami Składniki: - 6 kaczych udek - 2 pomarańcze - pół szklanki czerwonego wina (opcjonalnie) - 4 ząbki czosnku - sól, pieprz, kurkuma, imbir mielony, słodka papryka - 1-2 łyżki mąki pszennej
Zupa z soczewicy Składniki: - ok. 1 l bulionu warzywnego - marchewka - ćwiartka selera - mała cebula - ¾ szklanki czerwonej soczewicy - 300 ml przecieru pomidorowego (ok. 1,5 szklanki) - sól, pieprz, papryka ostra
Szarlotka Składniki: - 3 szklanki mąki - kostka masła - 3 łyżki cukru - 5 żółtek (białka zostawić do pianki) - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 kg kwaśnych jabłek - łyżeczka cynamonu - galaretka agrestowa - 5 białek - pół szklanki cukru
Kopytka dyniowe Składniki: - 1 kg gotowanych ziemniaków - 2 szklanki puree z dyni - 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania - jajko - sól
Podpłomyk - banalnie prosta kolacja Ciasto na 2 podpłomyki Składniki: - 250 g mąki - 50 ml oliwy z oliwek/oleju - 150 ml wody - pół łyżeczki soli Dodatki podpłomyk 1: - 80 g śmietany - duża cebula - 3 łyżki sera (najlepiej parmezanu) - boczek - sól, pieprz, szczypta gałki (...)