Kuchnia czterech kultur
Owsianka na 3 sposoby - śniadanie na ciepło Owsianka czekoladowa Składniki: - 2 szklanki mleka - 8 łyżek płatków owsianych - 1-2 łyżki kakao - słodziwo - owoce, orzechy Owsianka pieczona Składniki: - 2 łyżki siemienia lnianego - 2-3 łyżki wody - banan - 3/4 szklanki mleka (najlepiej (...)
Szakszuka - rozgrzewające śniadanie Składniki: - 3 duże pomidory / puszka krojonych pomidorów w zalewie - pół czerwonej papryki - pół cebuli - ząbek czosnku - 4 jaja - olej - kmin rzymski mielony, sól, pieprz - szczypiorek / pietruszka / kolendra
Ciasto Śliwkowe Składniki: - niecały kilogram śliwek węgierek - 3/4 kostki masła - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 1/3 dużego kubka śmietany 18% - żółtko (albo nie) - łyżeczka proszku do pieczenia.
Cebularze Składniki: Cebula: należy przygotować 2 dni wcześniej i trzymać w słoiku w lodówce - 2 duże cebule - 2 łyżki maku - łyżeczka soli - 2 łyżki oleju Rozczyn: - 50 g drożdży - 2 łyżki mąki pszennej - odrobina ciepłego mleka (z całej szklanki) - 2 łyżki cukru Ciasto: - 500 g (...)
Śledzik pod pierzynką Składniki: - 6 filetów śledziowych w oleju - szklanka sera żółtego - 5 jajek ugotowanych na twardo - cebula - 3 łyżki soku z cytryny - pęczek szczypioru - 3 łyżki majonezu - 2 łyżki ostrej musztardy - świeżo mielony czarny pieprz