Kuchnia czterech kultur
Smalec z fasoli Składniki: - 3 szklanki ugotowanej białej fasoli - duża cebula - jabłko - pół szklanki suchej kaszy gryczanej - papryka wędzona w proszku - majeranek - sól - olej do smażenia
Kiełbasa w kapuście Składniki: - kilogram kiełbasy białej surowej - 500 g kiszonej kapusty - 200 g boczku wędzonego parzonego - 2 cebule - jabłko - majeranek - sól + pieprz - olej do smażenia - pół szklanki cydru
Sernik z rosą Składniki: Spód: - 250 g mąki - 150 g masła - łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko i 2 żółtka - ¼ szklanki cukru pudru Masa serowa: - 1 kg zmielonego twarogu - 2 jajka - 4 żółtka - 3/4 szklanki drobnego cukru - 2 budynie waniliowe - 3 szklanki mleka - 1/2 szklanki (...)
Kotlet Pożarskiego Składniki: - 500 g mięsa z piersi kurczaka - kajzerka - szklanka mleka - 2 jaja - 2 łyżki miękkiego masła - sól + pieprz - bułka tarta do panierowania - olej do smażenia
Schab w cebuli Składniki: - 1 kg schabu - 5/6 dużych cebul - sól i pieprz - przyprawy: papryka słodka, majeranek