Kuchnia czterech kultur
Łódzkie cuda z ziemniaków - prażoki Składniki: - 1 kg ziemniaków - pół szklanki mąki pszennej - cebula - boczek - kefir
Ser po gruzińsku Składniki: - twaróg tłusty - woda - sól - sos sojowy Oraz do docelowego sosu: - śmietana 12% - majonez - sos sojowy - czosnek Do ozdoby: - czerwona cebula - ogórek kiszony - natka pietruszki
Brownie w zdrowej wersji Składniki: - szklanka ugotowanej, białej fasoli - 2-3 łyżki miodu - łyżka masła orzechowego - 1 czekolada gorzka - garść dowolnych orzechów
Kurczak na ryżu Składniki: - 2 szklanki ryżu - duża marchew - 2 małe cebule - ok 1 kg nóżek kurczaka - sól, pieprz - papryka słodka i ostra Zalewa: - 6 szklanek wody - 6 łyżek keczupu pikantnego - 100 gramów masła - 3 ząbki czosnku - sól, przyprawy, zioła
Placki z cukinii z łososiem Składniki: - półtorej średniej cukinii startej na dużych oczkach - dwa jajka - mąka - olej - pieprz i sól