Kuchnia czterech kultur
Crumble Składniki: - 120 g masła, roztopionego - 80 g cukru - 100 g mąki pszennej - 20 g płatków owsianych oraz dowolne owoce
Tarta z porem Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 120 g masła - 2 łyżki bardzo zimnej wody - 2 łyżki maku - szczypta soli - szczypta gałki muszkatołowej - duży por - 200 g śmietany 12% lub 18% - 2 jajka - olej rzepakowy - sól, pieprz - ser pleśniowy lub inny, który się (...)
Tarta rustykalna z rabarbarem Składniki: - 230 g mąki - 3 łyżki cukru - łyżeczka cukru wanilinowego - szczypta soli - 140 g schłodzonego masła - jajko - rabarbar lub inne dowolne owoce (morele, gruszki, jabłka etc.)
Risotto ze szparagami i kurczakiem Składniki: - ok. 250 g piersi z kurczaka - pęczek szparagów - 3 małe szalotki - 3 ząbki czosnku - szklanki ryżu do risotto - ⅓ szklanki białego wina - ok. 600-700 ml bulionu - 2 łyżki masła - parmezan - przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka (...)
Polędwiczki w porach Składniki - polędwiczka wieprzowa - por - 1/2 łyżki masła - 1/2 łyżki oleju - łyżeczka ziół prowansalskich - 100 ml śmietanki 30%