Kuchnia czterech kultur 2021-03-03
Opublikowano: 2021-03-03
Kluski żelazne
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- łyżeczka soli
Okrasa cebulowa:
- 2 duże lub 3 średnie cebule
- olej do smażenia
Ostatnio dodane w tej kategorii

Bliny gryczane z łososiem Składniki: - 25 g drożdży - łyżeczka cukru - 2 szklanki ciepłego mleka - 100 g mąki pszennej - 250 g mąki gryczanej - łyżeczka soli - olej do smażenia Do podania: jogurt naturalny lub grecki / kwaśna śmietana łosoś wędzony koperek

Smalec z fasoli Składniki: - 3 szklanki ugotowanej białej fasoli - duża cebula - jabłko - pół szklanki suchej kaszy gryczanej - papryka wędzona w proszku - majeranek - sól - olej do smażenia

Kiełbasa w kapuście Składniki: - kilogram kiełbasy białej surowej - 500 g kiszonej kapusty - 200 g boczku wędzonego parzonego - 2 cebule - jabłko - majeranek - sól + pieprz - olej do smażenia - pół szklanki cydru

Sernik z rosą Składniki: Spód: - 250 g mąki - 150 g masła - łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko i 2 żółtka - ¼ szklanki cukru pudru Masa serowa: - 1 kg zmielonego twarogu - 2 jajka - 4 żółtka - 3/4 szklanki drobnego cukru - 2 budynie waniliowe - 3 szklanki mleka - 1/2 szklanki (...)