Kuchnia czterech kultur 2021-12-15
Opublikowano: 2021-12-15
Klasyczne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto:
- mąka
- woda,
- masło
Farsz (na około 90 pierogów):
- 1 kg kapusty kiszonej
- pół główki małej kapusty białej (ok. pół kilograma)
- ok. 20 gramów grzybów suszonych (np. borowiki)
- pół kg pieczarek
- 2 cebule
- 2-3 łyżek sosu sojowego lub więcej
- olej
- sól, pieprz do smaku
Ostatnio dodane w tej kategorii
Kanapki imprezowe Składniki na każdą z kanapek imprezowych: 1. rukola, camembert, winogrono, sos balsamiczny 2. rukola, szynka, musztarda francuska + malutki ogórek konserwowy 3. rukola, hummus, suszone pomidory, pestki dyni
Muffinki czekoladowe Składniki na 12 sztuk muffinek czekoladowych: - 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - pół łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki kakao - 3/4 szklanki cukru - 200 g czekoladowych groszków lub czekolady gorzkiej - szklanka mleka - (...)
Cukinia faszerowana Składniki: - 3 małe cukinie - pół papryki - pół cebuli - 2 ząbki czosnku - pół szklanki kaszy jaglanej - pół szklanki czerwonej soczewicy - 1,5 szklanki bulionu lub wody - łyżka koncentratu pomidorowego - kulka mozzarelli - sól, pieprz, papryka słodka i ostra (...)
Muffiny z truskawkami (lub innymi owocami) Składniki: (na 8 muffinów) - ok. 100 g truskawek (nie żałujcie sobie :) - 1/3 szklanki jogurtu naturalnego (100 g) - 1/3 szklanki cukru - 2 małe jajka - 1/3 szklanki oleju - szklanka mąki - łyżeczka proszku do pieczenia Kruszonka: - łyżka (...)