Kuchnia czterech kultur 2022-04-13
Opublikowano: 2022-04-13
Mazurek wielkanocny
Kruchy spód do mazurka:
- 200 g mąki
- 120 g masła
- szczypta soli
- 30 g cukru pudru
- 1-2 łyżki zimnej wody
Składniki do dekoracji mazurka:
- 150 g świeżych malin
- 200 g białej czekolady
Ostatnio dodane w tej kategorii

Pyry z gzikiem Składniki: - kg ziemniaków średniej wielkości - 200 g twarogu - szczypiorek - śmietana 18%

Karpatka z truskawkami Składniki: Blaty do karpatki (2 sztuki): - szklanka wody - 125 g masła - szklanka mąki pszennej - 5 jajek (rozmiar M) Krem do karpatki: - 2 budynie waniliowe - ⅓ szklanki cukru - 750 ml mleka - 200 g miękkiego masła - dodatkowo:truskawki

Crumble Składniki: - 120 g masła, roztopionego - 80 g cukru - 100 g mąki pszennej - 20 g płatków owsianych oraz dowolne owoce

Tarta z porem Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 120 g masła - 2 łyżki bardzo zimnej wody - 2 łyżki maku - szczypta soli - szczypta gałki muszkatołowej - duży por - 200 g śmietany 12% lub 18% - 2 jajka - olej rzepakowy - sól, pieprz - ser pleśniowy lub inny, który się (...)