Kuchnia czterech kultur 2022-06-22
Opublikowano: 2022-06-22
Karpatka z truskawkami
Składniki:
Blaty do karpatki (2 sztuki):
- szklanka wody
- 125 g masła
- szklanka mąki pszennej
- 5 jajek (rozmiar M)
Krem do karpatki:
- 2 budynie waniliowe
- ⅓ szklanki cukru
- 750 ml mleka
- 200 g miękkiego masła
- dodatkowo:truskawki
Ostatnio dodane w tej kategorii
Kanapki imprezowe Składniki na każdą z kanapek imprezowych: 1. rukola, camembert, winogrono, sos balsamiczny 2. rukola, szynka, musztarda francuska + malutki ogórek konserwowy 3. rukola, hummus, suszone pomidory, pestki dyni
Muffinki czekoladowe Składniki na 12 sztuk muffinek czekoladowych: - 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - pół łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki kakao - 3/4 szklanki cukru - 200 g czekoladowych groszków lub czekolady gorzkiej - szklanka mleka - (...)
Cukinia faszerowana Składniki: - 3 małe cukinie - pół papryki - pół cebuli - 2 ząbki czosnku - pół szklanki kaszy jaglanej - pół szklanki czerwonej soczewicy - 1,5 szklanki bulionu lub wody - łyżka koncentratu pomidorowego - kulka mozzarelli - sól, pieprz, papryka słodka i ostra (...)
Muffiny z truskawkami (lub innymi owocami) Składniki: (na 8 muffinów) - ok. 100 g truskawek (nie żałujcie sobie :) - 1/3 szklanki jogurtu naturalnego (100 g) - 1/3 szklanki cukru - 2 małe jajka - 1/3 szklanki oleju - szklanka mąki - łyżeczka proszku do pieczenia Kruszonka: - łyżka (...)