Kuchnia czterech kultur
Apfelstrudel - strudel z jabłkami Ciasto: - 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej - żółtko - 2 łyżki oleju - szczypta soli - 1/3 szklanki ciepłej wody - ½ kostki masła + cukier puder do posypania Nadzienie: - 4 duże jabłka - 2 łyżki cukru - 2 łyżki bułki tartej - ½ szklanki rodzynek - (...)
Zupa Rassolnik Składniki: - 400 g karkówki - 8 szklanek wody - 4 średnie ogórki kiszone - duża marchewka - cebula - 2 duże ziemniaki - 1/2 szklanki kaszy pęczak - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 2 liście laurowe - 2 ziela angielskie + sól, olej do smażenia
Ciasto - leśny mech Składniki: Biszkopt: - paczka świeżego szpinaku - pół szklanki cukru - ⅔ szklanki oleju rzepakowego - 3 jajka - 1 i ¾ szklanki mąki pszennej - łyżeczka proszku do pieczenia - łyżeczka sody Przełożenie: - 200 ml śmietanki 30% - 150 ml mascarpone - 2 łyżki cukru (...)
Kawior z wątróbki Składniki: - 500 g drobiowej wątróbki - łyżka smalcu gęsiego - cebula - 2 jaja na twardo - sól + pieprz
Śmietanowiec Ciasto: - 3 szklanki mąki - pół szklanki cukru - kostka masła - 5 żółtek - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 3 duże śmietany 18% - 2 budynie śmietankowe - 5 białek - ¾ szklanki cukru