Kuchnia czterech kultur
Prażoki Składniki: - 1 kg ziemniaków - 5-6 łyżek mąki pszennej - 2 cebule - 200 g wędzonego boczku - kefir - sól
Musaka Składniki: - ok. 700 g mielonego mięsa (może być dowolne, w przepisie użyto udźca z indyka) - bakłażan - 3-4 ziemniaki - 400 ml passaty - 2 ząbki czosnku - marchewka - cebula - gałązka selera naciowego - ok. 3 łyżki parmezanu do posypania - opcjonalnie: ⅓ szklanki białego wina (...)
Sałatka ziemniaczana Składniki: - 500 g ziemniaków - 2 cebulki ze szczypiorkiem - szklanka bulionu warzywnego - łyżeczka musztardy - łyżka oleju - łyżka octu jabłkowego - 2 ogórki kiszone - 200g szynki gotowanej - 2 jajka ugotowane na twardo - koperek - sól + pieprz
Szarpany kurczak Składniki: - podwójna pierś z kurczaka - mała cebula - 2 ząbki czosnku - 500 ml passaty pomidorowej - ulubione zioła - sól + pieprz - olej
Bliny gryczane z łososiem Składniki: - 25 g drożdży - łyżeczka cukru - 2 szklanki ciepłego mleka - 100 g mąki pszennej - 250 g mąki gryczanej - łyżeczka soli - olej do smażenia Do podania: jogurt naturalny lub grecki / kwaśna śmietana łosoś wędzony koperek